Persoonsbewijs Zonder 'J'
Het verhaal van Didi en Marcel
Naar een script van: ruud van megen
Didi Roos als kleuterjuf op de Joodse 'fröbelschool' in 1941
van kleuterjuf naar verzetsheldin
Didi Roos
"Persoonsbewijs zonder J" is het waargebeurde en bittere verhaal uit de Tweede Wereldoorlog van de Joodse verzetsheldin Didi Roos, voortreffelijk verteld door acteur Sander de Heer onder muzikale begeleiding van Edgar van Asselt.
Een verhaal over liefde, heldenmoed verraad en de bittere nasmaak van de overwinning.
Het verhaal
Didi Roos, een twintigjarige kleuterjuf uit Rotterdam, vluchtte naar de Veluwe om te ontkomen aan deportatie naar Polen. Haar verloofde, de jonge architect Marcel Hertz, was haar op deze vluchtroute al voor gegaan.
Ze moesten hun liefde verborgen houden en zaten op gescheiden plekken ondergedoken. Toen Didi en Marcel, nog steeds los van elkaar, een Persoonsbewijs zonder de 'J ' van Jood kregen door medewerking van het Nederlandse verzet, konden ze uit hun onderduik komen en sloten ze zich aan bij verschillende verzetsgroepen op de Veluwe. Didi werd verraden en opgepakt door de Sicherheitsdienst, waarbij ze het in het begin overleefde omdat de Duitsers niet wisten dat ze Jodin was.
De voorstelling vertelt dit meeslepende verhaal van Didi Roos en Marcel Hertz, voorzien van een muzikale omlijsting.
'Ben op transport, Westerbork, (politieke afd.) Alles goed, veel liefs, Didi'
(kaart die Didi Roos uit de trein naar Westerbork gooide)
moed en bitterheid
Oscarwinnaar Ruud van Megen (de film ‘Karakter’) heeft met Persoonsbewijs zonder ‘J’ een monument willen oprichten voor de Joodse verzetsstrijder Didi Roos, een vrouw die weigerde om slachtoffer te zijn en uitzonderlijke moed heeft betoond in de strijd tegen de bezetter.
Het is ook een bitter verhaal dat laat zien dat zelfs onder 'de goeden', degenen die de Joden hielpen, er vele antisemieten waren.
EEN VOORSTELLING ALS MONUMENT
meeslepend en ontroerend
Een indrukwekkende voorstelling
Het is al gebleken dat het moeilijk is voor het publiek om niet diep geraakt te worden. Ruud van Megen heeft de details van de omstandigheden in de Tweede Wereldoorlog zo treffend uitgetekend, met behulp van het dagboek dat Marcel Hertz heeft bijgehouden, dat mensen die rond die tijd geboren zijn, geregeld na de voorstelling ontroostbaar blijven; ze zijn door de vertelling teruggebracht naar een ver verleden waarvan ze dachten dit nooit meer te zullen herbeleven.
“Wij hopen dat velen getuigen zullen zijn van deze bijzondere en aangrijpende geschiedenis en als u al eens geweest bent, zegt het voort.”
- reactie van een bezoeker
De Uitvoerenden
'Ik vond deze oorlogsgeschiedenis tijdens mijn research op de Veluwe in 2019. Mijn vriend Sander de Heer had mij verzocht hem te helpen. Sander spreekt velboeken in, zijn stem was ook te horen op een website over de Tweede Wereldoorlog, en hij was daarom gevraagd te spreken bij een herdenking van 75 jaar Operatie Market Garden. Sander en ik kennen elkaar al het langste deel van onze levens, vanuit de tijd dat ook ik nog acteur was. Maar ik heb nooit iets geschreven waarin hij heeft gespeeld. Dus dit was de kans van twee vrienden om samen te werken.' - Ruud van Megen
Ruud van Megen - tekst
Sander de Heer - verteller
Edgar Van Asselt - piano